Special report volunteer

Norma Road Primary School

Twee keer per week reis ik af naar Athlone, een suburb ten oosten van Cape Town city centre waar Norma Road Primary School gesitueerd is. Iedere ochtend word ik door alle kindertjes begroet met dezelfde woorden:

“Good morning Miss Sophie and how are you today”.

Een goed begin van de dag.

Extra les
Ik help in verschillende klassen, variërend van grade 1 t/m grade 3, voornamelijk met lezen. Het niveau binnen de klassen verschilt enorm. De MvNF heeft het mogelijk gemaakt dat deze kinderen, die moeite hebben met lezen en leren, een jaar lang extra les krijgen.

Mrs. Barendse, de aangestelde remedial teacher, heeft een eigen kamer in de bibliotheek en ontvangt daar groepjes van ongeveer 8 kinderen per klas die daar speciale les krijgen om zo hun leerachterstand in te halen.

Kinderen
In iedere klas zitten meer dan 40 kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Het is dus één grote chaos.

De kinderen zijn afkomstig uit de armere wijken of townships van Cape Town en zijn ‘zwart’ of ‘coloured’. Deze kinderen hebben van jongs af aan voor zichzelf moeten zorgen en voor zichzelf moeten opkomen en dat zie je terug aan hoe ze zich opstellen op school. Deze kinderen zijn hard voor elkaar.

Eten
Sommige kinderen hebben geen eten en die krijgen van de kitchen ladies iedere ochtend een ontbijt wat bestaat uit rijst, groenten en een enkele keer wat gehakt. De lunchboxes zijn bij 90% van de kinderen gevuld met slecht eten. De reden hiervoor is dat de meeste gezinnen geen faciliteiten hebben thuis om eten te maken of te bewaren. Op deze manier krijgen de kinderen toch ‘eten’ en het is goedkoop.

Sport

De kinderen vinden het geweldig als ik ze meeneem naar buiten voor de les ‘ball skills’. Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat de kinderen geen idee hebben wat het maken van teams of duo’s is. De faciliteiten om te sporten zijn niet goed. Het voetbalveld dat ze gebruiken is van asfalt en andere grounds bestaan volledig uit zand. Toch is het iedere keer weer een feest om te zien dat deze kinderen met een half lekke voetbal en een paar tennisballen zichzelf prima kunnen vermaken.

 

Grote smiles
De ervaring om te kunnen helpen bij de Norma Road school is fantastisch en de tijd vliegt voorbij. Ik had van te voren niet kunnen bedenken dat ik via deze kinderen een hele andere kant van Zuid-Afrika zou leren kennen. Ik ben me er altijd van bewust geweest dat er veel armoede in Zuid-Afrika is maar je doet in de praktijk niet veel anders dan voorbij de armoede rijden. Door met ze te werken en met ze te praten hebben deze kinderen, door alleen maar zichzelf te zijn, mij met hun cultuur kennis laten maken. Veel kinderen vertellen tragische verhalen over hun thuissituatie, maar gelukkig zijn er ook een hoop kinderen met hele grote smiles op hun gezichtjes en de meeste kinderen zijn altijd vrolijk. Voor mij is dat de grootste reden dat ik iedere week weer vol enthousiasme naar de Norma Road Primary School ga. Een onvergetelijke ervaring. Ik wil alle donateurs van de MvNF bedanken dat zij het mogelijk hebben gemaakt dat de school de remedial teacher, Mrs Barendse, op full-time basis heeft kunnen aanstellen. “Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien dat de foundation hiermee geweldig werk doet.”

Sophie van Nierop